dimarts, 27 de setembre del 2011

Ciutadania:els ajuntaments

En ciutadania hem parlat de les institucions,concretament dels ajuntament,qué són,per a que serveixen,quines ho formen,com es trian al membres de l'ajuntamen...

Ajuntament: Corporació pública que a Espanya representa, governa i administra els interessos propis d'un municipi. ...

L'ajuntament, batllia o batlia són els diversos noms que rep una corporació municipal. Avui dia és de caràcter electiu i té per funció el govern i l'administració dels interessos del veïnat d'un municipi. L'edifici que és la seu d'aquest govern sovint també es denomina com Casa del Poble, Casa de la Vila , Casa de la Ciutat,La Sala o ”Casa Consistorial”.

El principals òrgans de govern d'un ajuntament són:
  • El Ple de l'ajuntament format per un nombre determinat de regidors segons la població del municipi.A Alcúdia,que té 20.000 habitants, són 17 ( 8 PP,4 CxI,4 PSOE i 1 del PSM que es va passar a independent ) Els regidors són elegits en unes eleccions pels veïns majors d'edat del municipi per un període de 4 anys. El Ple és el màxim òrgan de poder de l'ajuntament.
  • L'alcalde o batlle municipal que és qui presideix l'ajuntament i n'és la màxima direcció política, representativa i director de personal. És elegit pels regidors del Ple d'entre els seus membres. L'alcalde ha de ser un regidor. Sovint és assistit en les seves funcions per un tinent d'alcalde, el qual a més és el seu substitut en cas de baixa.
  • La Junta de Govern està formada per l'alcalde i els tinents d'alcalde i les seves funcions són les que els delega el Ple i l'alcalde. Els tinents d'alcalde són designats lliurament per l'alcalde d'entre els regidors del Ple. El nombre màxim de tinents d'alcalde és un terç dels regidors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada