dimarts, 3 de desembre del 2013

projecte

Avui a classe de projecte hem parlat de la formaciò de la mar Mediterrania.
Fa 200 milions d'anys es va començar a separar l'únic continent que havia a la terra que es nomia PANGEA , en dos continents , Lauràsia i Gondwauna. Ene un i l'altre va quedar un mar que es deia "Mar de Tetis"

El mar Tetis mantenia una amplia conexio amb el primitiu ocea indo-pacific.



La mar Mediterrania es situa en lo templat el nord d´Europa al est d´Asia i al surt d´Africa.
Abans hi havia al estret de Gibraltar , un dique que tapava la comunicació de la mar Mediterrània amb l'oceà Atlàntic. Això va produïr la desecació de la mar fa 6 milions d'anys fins que degut a les marees i a la pressió de les aigües de l'oceà Atlàntic , es va obrir i es va omplir d'aigua.
També hem parlat de les corrents que hi ha produïdes per la diferència de salinitat entre diferents capes d'aigua i per l'evaporació de l'aigua,s'evapora mes aigua que la que apoten els rius i les pluges, i això origina que entre aigua superficial per l'estret de Gibraltar , menys salada i amb menys nutrients ( fitoplactons i zooplacton) i a nivell més fondo surti aigua de la mar Mediterrania amb més nutrients cap a l'Atlàntic.Per això a la mar mediterràbnia viuen menys peços que a l'oceà Atlàntic.

Tambe hem  vist un  power point i un video on es relacionava tots els ser vius de la mar , des del   placton (fitoplacton i zooplàcton) i les bacteries de la mar fins els peixon més grans, formant CADENES TRÒFIQUES
 Les cadenes formen XARXES TRÒFIQUES
 PIRÀMIDE ALIMENTÀRIA


La famerogamas son plantes amb flors.
I per ultim hem vist un video del fons marins

 DEURES : fer una fitxa de les xarxes tròfiques de la mediterrània,cercar  els problemas que te el mar i, passar a net el vocabulari   i dibuixar el procès de formació de la mar mediterrània

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada